Printers

Iedereen in de digitale grootformaat printindustrie zal weten dat er meer is in grootformaat printen dan op het eerste gezicht te zien is. Er zijn veel verschillende manieren van grootformaat printen waaronder verschillende inkten en print procedés, elk geschikt voor verschillende toepassingen. MacManiac heeft zich gespecialiseerd in de groot formaat printers van Epson (watergedragen en eco-solvent) en enkele Roland UV en eco-solvent printers.

Het volgende is, wat we hopen, een nuttige gids met betrekking tot de belangrijkste verschillen, voors en tegens van de 5 hoofdtypen inkten die worden gebruikt bij grootformaat printen.

Dye inkten

Dit zijn op water gebaseerde (of 'waterige') inkten met de kleurstof opgelost als suiker in water.

Het voordeel van kleurstofinkten is dat ze een hoge verzadiging bieden, omdat de vloeibare inkt wordt geabsorbeerd in de vezels van het papier. Deze inkten hebben echter een lage UV- en ozonstabiliteit, wat betekent dat de inkt gemakkelijker vervaagt als het afgedrukte item wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook kleurstofinkten zijn niet waterbestendig.

Kleurstofinkten worden meestal gebruikt voor meer basistoepassingen, zoals CAD-tekeningen of binnenposters.

Watergebaseerde gepigmenteerde inkten

Dit zijn ook inkten op waterbasis, maar de kleurstof bestaat uit kleine, ingekapselde deeltjes (pigmenten) die als kalk in de vloeistof zijn gesuspendeerd. Wanneer ze op papier worden aangebracht, zitten de minuscule kleurdeeltjes bovenop het papier in plaats van te worden geabsorbeerd in de vezels van het papier, zoals kleurstofinkten.

Gepigmenteerde inkten op waterbasis hebben een hoge lichtechtheid en weerstand tegen ozon en zijn over het algemeen waterbestendig. Ze bieden echter iets lagere saturatie in vergelijking met kleurstofinkten.

Printers die gepigmenteerde inkten op waterbasis gebruiken, gebruiken vaak meer kleuren om de lagere helderheid te compenseren, het kleurbereik te vergroten en de algemene afdrukkwaliteit te verbeteren.

Deze inkten zijn ideaal voor proeven, posters en afbeeldingen binnenshuis, canvasafdrukken en andere fine art-toepassingen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor buitentoepassingen op korte termijn of voor buitengebruik op lange termijn als extra bescherming (bijvoorbeeld laminering) wordt toegepast.

Solvent inkten

Inkten op basis van oplosmiddel zijn duurzamer dan inkt op waterbasis, waterbestendiger en kunnen worden aangebracht op andere materialen zoals onbekleed vinyl en PVC, maar ook op papier, canvas en andere synthetische films mits ze een inkjet coating hebben geschikt voor solvent.

Het nadeel van solventinkten is het feit dat ze schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid en het milieu, vanwege de verschillende gassen die vrijkomen door de vloeistof op chemische basis. Vandaar dat steeds meer solvent printers gebuikt maken van zogenaamde eco-solvent inkt. Deze inkt is vrijwel geurloos. Maar enige ventilatie is wel aan te raden.

(Eco) Solvent-inkten kunnen worden gebruikt voor een breed scala van zowel binnen als buiten grafische en weergavetoepassingen, waaronder prototypes voor de verpakkingsmarkt, buitenposters, borden, banners en voertuigwraps. 

Latex inkten

Latex-inkten zijn als gepigmenteerde inkten op waterbasis, maar het verschil is dat ze ook kleine latexdeeltjes bevatten, wat een vorm van plastic is. Eenmaal aangebracht op papier, wordt warmte gebruikt om het water weg te verdampen, waardoor alleen de pigment- en latexdeeltjes op het papieroppervlak achterblijven. Tegelijkertijd activeert, of 'smelt', de latexdeeltjes en dit omhult en bindt de pigmenten aan het oppervlak.

Net als solventinkten is latexinkt waterbestendig, watervast en kan worden toegepast op een reeks media zoals ongecoat vinyl en PVC. Het voordeel van latexinkt tegenover solvent is echter dat het geen schadelijke gassen of geuren produceert die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom wordt latex vaak gezien als een 'milieuvriendelijke' versie van solvent.

De belangrijkste nadelen van het gebruik van latexinkten is dat, vanwege de hitte die het proces met zich meebrengt, er op dit moment een beperkt aantal media op de markt is dat geschikt is voor latexafdrukken. Omdat het proces om warmte gaat, verbruikt het bovendien meer energie, wat uiteindelijk een kostenimplicatie met zich meebrengt.

UV-uithardbare inkten

De vloeistof in UV-inkten is op waterbasis en de kleurstoffen zijn meestal op pigmentbasis maar kunnen ook op kleurstoffen zijn gebaseerd. Na het afdrukken wordt de inkt 'uitgehard' of gedroogd door blootstelling aan sterk ultraviolet (UV) licht - vandaar dat ze UV-uithardende inkten worden genoemd.

Het belangrijkste voordeel van UV-inkten is dat ze kunnen worden toegepast op vrijwel elk materiaal dat u door de pers kunt steken, inclusief onbuigzame media zoals kunststoffen en foamboard. Dit komt omdat er geen absorptie van inkt in de media is, en evenmin is er behoefte aan vloeibare oplosmiddelen om te worden verdampt. In plaats daarvan droogt de inkt op het oppervlak zodra het is uitgehard, wat betekent dat het op zowel niet-poreuze substraten als op papier kan worden aangebracht. UV-inkten zijn ook waterdicht, wat betekent dat ze geweldig zijn voor buitentoepassingen.

De belangrijkste nadelen van UV-inkten zijn dat ze duur zijn, dat de uithardingsmodule die nodig is voor de printer ook duur is en dat de afdrukkwaliteit niet zo goed is als conventionele inkten op waterbasis en solvent. Omdat er een hoog inktvolume op het oppervlak zit, zijn UV-inkten soms ook vatbaar voor scheuren als ze op een flexibel substraat worden aangebracht.

UV-inkten worden vaak gebruikt in flatbedprinters die rechtstreeks op onbuigzame substraten drukken en worden in toenemende mate gebruikt in "hybride" printers om op flexibele media zoals papier en vinyl te printen, evenals harde substraten. Typische toepassingen van UV-inkten zijn voor stijve media, buitenafbeeldingen en algemene weergave en bewegwijzering.

GMG ColorCard voorbeelden

*Het aanbod is niet bindend. Wij behouden ons het recht voor om uw gegevens te verifiëren.

Disclaimer: bij gebruik van het contactformulier verzamelen wij uw persoonlijke gegevens (naam, e-mailadres, berichttekst). De verwerking dient om contact op te nemen. U heeft recht op inzicht in de gegevensverwerking op basis van AVG. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen om uw gegevens te laten verwijderen. Er is geen sprake van overdracht van deze verzamelde persoonlijke gegevens. Gegevens aan derden, voor zover deze openbaarmaking niet wettelijk verplicht is of de juridische verdediging van de verantwoordelijke voor de verwerking dient.