Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

macOS Mojave: zet je beste werk in de schijn­werpers

Mac heeft mensen altijd geïnspireerd om de mooiste dingen te maken. macOS Mojave bevat nieuwe features die zijn geïnspireerd door professionals, maar die iedereen kan gebruiken. In Donkere modus kun je je beter concentreren op je werk. Met Stapels worden je bestanden automatisch voor je geordend. Je maakt supersnel allerlei soorten scherm­afbeeldingen. Er zijn drie nieuwe ingebouwde apps en in de vernieuwde Mac App Store kun je terecht voor nog veel meer handige apps. Zo kun je nog meer doen met je Mac.

Donkere modus

Zet je beste werk in de schijn­werpers.
Donkere modus is een opvallende nieuwe weergave waarin je je beter kunt concentreren op je werk. Knoppenbalken en menu’s verdwijnen naar de achtergrond, zodat de subtiele kleuren en verfijnde details van je content optimaal tot hun recht komen. Als je deze modus inschakelt in het paneel ‘Algemeen’ van Systeemvoorkeuren, heb je een overzichtelijke werkomgeving zonder storende elementen, die er ook nog eens prachtig uitziet. Donkere modus werkt met alle ingebouwde apps op je Mac. Andere ontwikkelaars kunnen ervoor zorgen dat hun app deze modus ook ondersteunt.

Stapels

Een strakke manier om je bestanden te managen.
Met Stapels kun je bestanden automatisch indelen in logische groepen, zodat je bureaublad overzichtelijk blijft. Deel bestanden in op type, zodat afbeeldingen, documenten, spread­sheets, pdf’s en meer in aparte groepen worden geplaatst. Of groepeer al je werk op datum. En als je bestanden tagt met project­specifieke metagegevens, zoals klantnamen, kun je met Stapels gemakkelijk meerdere taken beheren. Als je door een stapel wilt bladeren, doe je dat met twee vingers op een trackpad of één vinger op een Multi-Touch-muis. Wil je een bestand openen? Klik dan om de stapel uit te vouwen en kies het gewenste bestand.

Finder

Met de Finder in macOS Mojave kun je nu nog meer doen. Je ziet in één oogopslag welk bestand je moet hebben. En je kunt meteen alle metagegevens van een bestand bekijken. Of Snelle taken uitvoeren op bestanden zonder een app te openen.

Snelle weergave

Werk aan bestanden zonder ze te openen.
Als je op de spatiebalk drukt, kun je snel even de inhoud van een bestand bekijken. Maar dat is niet alles. Je kunt nu ook acties uitvoeren die specifiek zijn voor het type bestand dat je bekijkt. En dat zonder een app te openen. Zo kun je een pdf annoteren, een afbeelding draaien en bijsnijden en zelfs audio- en video­bestanden inkorten. En als je klaar bent, kun je het bestand direct vanuit Snelle weergave delen.

Schermafbeeldingen

Screenshots in een split second.
In macOS Mojave kun je met eenvoudige toetscombinaties alle mogelijke scherm­afbeeldingen maken. Je start gewoon het nieuwe programma voor scherm­afbeeldingen of drukt op Shift-Command-5. In een handig menu vind je nieuwe tools en opties om scherm­opnamen te maken. Zo kun je een timer instellen, de cursor weergeven en zelfs kiezen waar je scherm­­afbeeldingen wilt bewaren. Wanneer je een screenshot maakt, verschijnt een miniatuur ervan in de hoek van het scherm. Als je verder niets doet, wordt het screenshot automatisch bewaard op de locatie die je hebt opgegeven. Je kunt het dan naar een document slepen of erop klikken om de afbeelding direct te annoteren en delen, zonder dat je een kopie hoeft te bewaren. Een snelle en overzichtelijke manier van werken.

Continuïteit-camera

Foto’s meteen op je Mac.
Als je met je iPhone een foto maakt of een document scant, kun je die meteen op je Mac bekijken. Je hoeft alleen maar ‘Voeg foto in’ vanuit het bestandsmenu te kiezen. Maak een foto van een voorwerp op je bureau en bekijk het resultaat direct in je Pages-document. Of scan een bon en zie die meteen als pdf in de Finder. Continuïteit-camera werkt in de Finder, Mail, Berichten, Notities, Pages, Keynote en Numbers. Ook hier werken iPhone en Mac perfect samen.

GMG ColorCard voorbeelden

*Het aanbod is niet bindend. Wij behouden ons het recht voor om uw gegevens te verifiëren.

Disclaimer: bij gebruik van het contactformulier verzamelen wij uw persoonlijke gegevens (naam, e-mailadres, berichttekst). De verwerking dient om contact op te nemen. U heeft recht op inzicht in de gegevensverwerking op basis van AVG. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen om uw gegevens te laten verwijderen. Er is geen sprake van overdracht van deze verzamelde persoonlijke gegevens. Gegevens aan derden, voor zover deze openbaarmaking niet wettelijk verplicht is of de juridische verdediging van de verantwoordelijke voor de verwerking dient.