Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Roland VersaCamm VS-300i Test

MacManiac test Roland VersaCamm VS-300i

In de verpakkings- en labelmarkt worden andere eisen aan proofing en mockup printers gesteld dan in traditionele offset druk. Denk aan het kunnen printen op allerhande media zoals helder transparante en zilverfolie, het kunnen printen van wit, zilver, goud, metallic en dat alles met het hoogst denkbare kleurbereik ten einde elke spotkleur te evenaren. Printers geschikt voor dit vakgebied die aan al deze eisen voldoen bestaan helaas (nog) niet maar de Roland VersaCamm VS-300i, aangestuurd door GMG ColorProof met speciaal voor deze printer ontwikkelde driver, reduceert het hiaat tussen behoefte en het technisch haalbare tot aanvaardbare proporties.

Testen en finetunen met de Roland VersaCamm

Op dit moment is onze ‘kleurendokter’ en GMG specialist Patrick de Ronde aan het testen en finetunen met de Roland VersaCamm VS-300i. De printer wordt aangestuurd vanuit een server met daarop geïnstalleerd, GMG ColorProof en de specifieke driver voor deze printer. In de printer is een rol helder transparante ultradunne folie geplaatst. Naast CMYK zijn in de printer ook licht cyaan en licht magenta aanwezig en naast witte inkt ook metallic. De printjob bestaat uit een paar labels bestemd voor blikjes en flesjes van enkele bekende biermerken. Na het verstrekken van de printopdracht begrijpt de Roland machine direct wat er van hem verwacht wordt en begint ijverig maar met uiterste precisie de inkten op de folie aan te brengen. Dit vordert langzaam maar gestaag en als de eerste prints gereed zijn en nader worden bestudeerd op de normlicht-tafel zijn de resultaten verbluffend. De eerste reactie van Corné van der Velden, commercieel directeur en colormanagement-adviseur voor MacManiac’s belangrijkste klanten: “Dit is waanzinnig. Hier durf ik wel mee aan te komen bij mijn verpakkings-klanten.” De Ronde is echter overtuigt dat er nog meer uit deze printer valt te persen en mompelt wat over profielen. Hij gaat nog even verder aan de slag.

Zilverfolie

De volgende tests worden gedraaid op een zilverfolie. De rol wisselen is een sinecure en binnen luttele minuten staat de printer alweer te draaien. Weldra is de eerste print gereed. We zien twee prachtige labels in metallic-achtige kleuren. De een heeft een glimmend gouden achtergrond, de andere een matte rode. Het goud komt prachtig uit op de zilverfolie en vormt samen met het zilver van de media een bijzondere combinatie. De letters van de teksten zijn gestoken scherp. In de rechterhoek zien we een barcode op een witte achtergrond. En ook wordt wit toegepast als contourlijnen in de teksten en als accenten in de grapics.

Het testen zal de rest van de dag verder gaan terwijl Corné van der Velden intussen al met beoogde klanten aan de lijn hangt. Met de Roland VersaCamm VS-300i in combinatie met de specifieke GMG-software lijkt MacManiac weer een product in handen te hebben dat, weliswaar in een kleine markt, in een grote behoefte voorziet.

GMG ColorCard voorbeelden

*Het aanbod is niet bindend. Wij behouden ons het recht voor om uw gegevens te verifiëren.

Disclaimer: bij gebruik van het contactformulier verzamelen wij uw persoonlijke gegevens (naam, e-mailadres, berichttekst). De verwerking dient om contact op te nemen. U heeft recht op inzicht in de gegevensverwerking op basis van AVG. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen om uw gegevens te laten verwijderen. Er is geen sprake van overdracht van deze verzamelde persoonlijke gegevens. Gegevens aan derden, voor zover deze openbaarmaking niet wettelijk verplicht is of de juridische verdediging van de verantwoordelijke voor de verwerking dient.